Voorbereid op de toekomst: de nieuwste ontwikkelingen en trends op de arbeidsmarkt in 2023

Algemeen
519 keer bekeken

 

 

 

 

Een historische hoeveelheid vacatures in 2023

Volgens schattingen was het aantal vacatures in 2022 op historische hoogte met 1,4 miljoen. In 2023 wordt verwacht dat dit nog steeds hoog is, met 1,2 miljoen vacatures. De arbeidsparticipatie in ons land is bijna 75%, waarvan 4,5 miljoen mensen parttime werkzaam zijn. Terwijl de werkloosheid op dit moment 3,8% bedraagt, en licht stijgt, blijft het nog steeds zeer laag. 

 

38% van de werkgevers ervaart een tekort aan medewerkers, wat leidt tot een verhoogde werkdruk en een hoger ziekteverzuim, dat de afgelopen jaren is gestegen van gemiddeld 4,5% tot momenteel meer dan 6%.

 

Overigens wil één op de negen parttimers graag meer uren werken, maar hiervoor is beter kinderopvang nodig, wat weer meer personeel vereist. Desondanks groeit de economie tussen de 2,5 en 5,4%, maar de inflatie is momenteel hoger dan 12%, een historisch hoog niveau en aanzienlijk meer dan de economische groei.

 

Deze 6 trends bepalen de arbeidsmarkt

 

  1. Flexibiliteit en thuiswerken: Steeds meer bedrijven bieden hun medewerkers de mogelijkheid om vanuit huis te werken of op flexibele tijden te werken. Dit is een belangrijke trend die de balans tussen werk en privé verbetert en medewerkers meer autonomie geeft.
  2. Technologie en automatisering: Technologie en automatisering hebben geleid tot veranderingen in veel beroepen en zullen dit blijven doen. Bedrijven die willen overleven moeten investeringen doen in deze gebieden om op de hoogte te blijven en voorop te lopen.
  3. Opkomst van de gig-economie: Er is een toenemend aantal mensen dat werkt via platformen zoals Uber, Airbnb, etc. Dit verandert de manier waarop we werk en inkomen verdienen en creëert nieuwe mogelijkheden voor mensen die op zoek zijn naar flexibiliteit en zelfstandigheid.
  4. Schaarste aan talent: Veel bedrijven vinden het moeilijk om gekwalificeerde werknemers te vinden, vooral in bepaalde sectoren zoals technologie. Hierdoor moeten bedrijven nog creatiever worden in hun wervings- en aanwervingsbeleid.
  5. Nadruk op diversiteit en inclusiviteit: Steeds meer bedrijven staan diversiteit en inclusiviteit centraal in hun werkomgeving en HR-beleid. Dit leidt tot een meer inclusieve en respectvolle werkomgeving en verbetert de prestaties van het bedrijf.

 

Oplossingen voor een veerkrachtige arbeidsmarkt

Innovatie en automatisering

Automatisering en innovatie zijn de twee hoekstenen van het moderne zakendoen. Automatisering wordt al eeuwenlang gebruikt om de efficiëntie en productiviteit te verhogen, terwijl innovatie de sleutel is om de concurrentie voor te blijven. 

Innovatie en automatisering zijn tegenwoordig essentiële onderdelen van elke succesvolle bedrijfsstrategie. Bedrijven moeten bereid zijn in beide te investeren als ze concurrerend willen blijven in een steeds veranderend marktlandschap.

Investeren in opleiding en professionalisering van werknemers

Investeren in het opleiden en professionaliseren van medewerkers is essentieel voor het succes van elke organisatie. Het biedt de mogelijkheid om ervoor te zorgen dat werknemers over de nodige vaardigheden en kennis beschikken om te voldoen aan veranderende klantbehoeften, zakelijke doelstellingen en een constant evoluerende marktomgeving. Met assessments en de juiste training kunnen werknemers beter worden toegerust om nieuwe uitdagingen aan te gaan en kansen te grijpen terwijl ze hun prestatieniveau verhogen.

Bevorderen van flexibiliteit op de arbeidsmarkt 

De arbeidsmarkt verandert snel en werkgevers moeten zich snel kunnen aanpassen om concurrerend te blijven. Het bevorderen van flexibiliteit op de arbeidsmarkt is essentieel voor bedrijven om voorop te blijven lopen. Denk hierbij aan het stimuleren van flexibele werktijden en contracten, zodat werkgevers hun personeelsbestand sneller en efficiënter kunnen aanpassen.

Flexibele werkafspraken bieden tal van voordelen, zoals verbeterde productiviteit, hogere werknemerstevredenheid en retentiepercentages, verminderd ziekteverzuim en een hoger moreel.

 

De flexibele oplossing: Hoe interimmers kunnen bijdragen aan een gezonde arbeidsmarkt

Interimmers bieden flexibiliteit en snelheid bij het invullen van vacatures en kunnen specifieke kennis en vaardigheden aanbieden waar nodig. Hierdoor kunnen bedrijven snel en efficiënt geschikte medewerkers vinden, zelfs voor tijdelijke projecten of capaciteitsproblemen. Bovendien kunnen interimmers helpen om op een flexibele manier capaciteit op te bouwen en af te bouwen, zonder het aannemen van vast personeel. Dit kan bijdragen aan het verminderen van werkdruk en ziekteverzuim en tegelijkertijd bedrijven ondersteunen om efficiënter te werken en hun activiteiten uit te breiden.

 

 

bron:

https://www.7t9.nl/

Aanmelden Deen nieuwsbrief
Aanmelden

Contact

Ontmoet onze consultants
Heeft u een vacante positie of bent u zelf werkzaam op directie- of senior managementniveau en zoekt u een vertrouwd bureau dat bij u past? Neem dan gerust contact met ons op. Wij bespreken dan graag de diverse mogelijkheden.
Maak een afspraak