Deel 2: De sleutel tot succes - de persoonlijke eigenschappen die voorspellend zijn voor succes

Algemeen
809 keer bekeken

Succes is vergelijkbaar met een puzzel waarvan we allemaal de ontbrekende stukjes willen vinden. In een snel veranderende arbeidsmarkt wordt succes niet langer uitsluitend bepaald door iemands vaardigheden. Hoewel technische expertise en kwalificaties zeker een rol spelen, zijn persoonlijke eigenschappen vaak de ultieme voorspellers van succes.

In het tweede deel over dit onderwerp onderzoeken we de betekenis van persoonlijke eigenschappen en hoe ze bijdragen aan succes in het constant veranderende landschap van de arbeidsmarkt. Onze focus ligt op strategieën om de juiste talenten aan te trekken.

Het ontwikkelen en cultiveren van deze eigenschappen                                                                              In het eerste deel illustreerden we hoe de juiste mensen, zoals Manager Mark voor uitzonderlijke resultaten kunnen zorgen. Hoewel de daar genoemde persoonlijke eigenschappen aangeboren kunnen zijn, is het ook mogelijk om ze te ontwikkelen en te versterken door middel van gerichte inspanningen. 

Allereerst zijn assessments een enorm waardevolle tool bij het recruitment- maar ook bij het ontwikkelingsproces. Assessments helpen bij het identificeren en vaststellen van bovengenoemde eigenschappen. Het resultaat geeft inzicht in sterke punten en gebieden die voor verbetering vatbaar zijn. Daardoor kun je als organisatie beter bepalen of iemand geschikt is voor een rol, maar ook een ontwikkelplan samenstellen voor bestaande werknemers. 

Laten we als voorbeeld kijken naar hoe iemand omgaat met risico’s. Hoe beter een werknemer kan omgaan met risico's, hoe groter de kans op succes. Net zoals het voorbeeld van Mark kan dit grote invloed hebben op de innovatiekracht van een organisatie. De allerbeste managers nemen precies genoeg risico om innovatie te stimuleren, en niet te veel, om chaos of verwarring te voorkomen.

Zo kunnen leidinggevenden ontdekken dat een kandidaat een meesterlijke communicator is, met een talent voor het inspireren van anderen. De andere kandidaat beschikt over uitzonderlijke probleemoplossende vaardigheden en een onverzettelijke vastberadenheid die hem onderscheidt. Maar door de assessments ontdekken ze iets onverwachts. De eerste kandidaat blijkt risico’s uit de weg te gaan terwijl de ander soms moeite heeft met effectieve samenwerking. Dit soort kennis zorgt ervoor dat de juiste besluiten genomen kunnen worden. Waarbij het belangrijk is om te beseffen: geen enkel besluit is zonder risico. 

Door een assessment krijg je als organisatie helderheid. Hierdoor kunnen er gerichte acties genomen worden. Neem je iemand aan? Heeft iemand potentie om door te groeien? Hoe kan een manager beter getraind worden om de opdracht van de organisatie te realiseren? In de huidige complexe en steeds veranderende wereld, is het prettig om hierover duidelijkheid te hebben. 

Investeer in sterktes                                                                                                                                        De tweede strategie is het actief inzetten van training en coaching. Door een assessment is er duidelijkheid, maar nog geen verandering. Het is gebleken dat het beter is om te investeren in degenen die opvallende sterktes vertonen in hun profiel. In plaats van te beginnen met de minst sterke competentie, is het resultaat beter door de sterkste competenties verder te versterken. Overigens mogen uitstekende managers geen 'fatale fouten' hebben die hun functioneren belemmeren. Is dit wel het geval? Dan moet dit uiteraard zo snel mogelijk opgelost worden. 

De training moet zich zowel richten op het aanleren van vaardigheden als op gerelateerde terreinen. Zo kan een tennisspeler die tekort komt op kracht, beter krachttraining erbij te gaan doen in plaats van alleen het tennis te trainen. In het geval van management kan iemand tekort schieten op motiveren. Dat kun je direct aanpakken door de technieken achter motiverend spreken te bestuderen en oefenen. Wellicht is het resultaat beter door bijvoorbeeld stemtraining of helder communiceren. Juist het trainen van deze competenties kan het verschil maken tussen een middelmatig en een uitstekend resultaat. 

Door assessments haalt een organisatie niet alleen de juiste mensen binnen, maar helpen ook bij de ontwikkeling van medewerkers. Hierdoor kan de kans op succes aanzienlijk worden vergroot. Richt u op het aantrekken van profielen met de juiste basiskenmerken die de beslissende factoren blijken te zijn. Deze mensen zullen, net zoals Mark, zorgen voor goede prestaties in onzekere tijden. 

Bent u klaar om de persoonlijke eigenschappen die bijdragen aan het succes van uw organisatie in kaart te brengen en nieuwsgierig naar de mogelijkheden die wij als Deen kunnen bieden?

Neem dan hier contact met ons op.

Aanmelden Deen nieuwsbrief
Aanmelden

Contact

Ontmoet onze consultants
Heeft u een vacante positie of bent u zelf werkzaam op directie- of senior managementniveau en zoekt u een vertrouwd bureau dat bij u past? Neem dan gerust contact met ons op. Wij bespreken dan graag de diverse mogelijkheden.
Maak een afspraak